Kenkien matka tehtaalta kauppaan
Kreikkalaisen voiton jumalattaren mukaan nimetty, 60 vuotta sitten perustettu Nike on maailman suurin urheilukenkien ja asusteiden valmistaja. Tiesitkö, että yhtiön alkuperäinen nimi on Blue Ribbon Sports?
Matka alkoi auton takakontista ja nykyään yritys omistaa Air Jordan-, Converse- ja Hurley-brändit.
Tänään syvennytään Niken toimitusketjuun ja vastuullisuuteen.
Huom: minulla ei ole kytköksiä Nikeen enkä hyödy tästä uutiskirjeestä rahallisesti. Tein tämän artikkelini puhtaasta kiinnostuksestani kyseistä yritystä kohtaan.
![]() |
Just Do it
Nike valmistaa joka sekunti 26 paria kenkiä; käsittämättömät 800 000 000 paria vuonna 2023.
68 % yrityksen 51,36 miljardin dollarin liikevaihdosta tulee kengistä, 95 % kengistä ja asusteista.
Yhtiön toimitusketjun strategiana on ulkoistaa tuotanto lähes täysin maihin, joissa palkat ja kustannukset ovat merkittävästi länsimaita pienemmät. Tämä on mahdollistanut Niken menestyksen alusta alkaen ja antanut yhtiölle mahdollisuuden keskittää energiansa tuotekehitykseen, markkinointiin ja jakeluun. Toimittajien hajauttaminen useisiin maihin on parantanut yhtiön resilienssiä.
Yrityksen keskeisenä tavoitteena on ulkoistuksen toimivuuden takaamiseksi luoda vahvoja kumppanuuksia. Kumppaneilla on selkeät standardit, suorituskykymittarit ja kannustimet onnistumisen tueksi.
Päätöksenteon fokuksessa on jatkuva oppiminen, edistynyt analytiikka ja parhaan mahdollisen kysyntäennusteen luominen.
On tärkeää huomata, että Niken toimitusketju kehittyy jatkuvasti.
Yritys kohtaa haasteita, kuten geopoliittisia riskejä, taloudellisia vaihteluita ja kuluttajien mieltymysten muutoksia.
Kuitenkin sen ydinperiaatteet, kuten ulkoistus, monipuolistaminen, datakeskeinen päätöksenteko sekä keskittyminen nopeuteen, joustavuuteen ja kestävään kehitykseen, ovat olleet keskeisiä sen menestykselle.
Isonkin laivan on mukauduttava nopeasti kuluttajatrendeihin ja markkinaolosuhteisiin.
Isoa kuvaa katsoen yrityksen materiaaleja valmistetaan 13 eri maassa ja 123 tehtaassa. Valmiita tuotteita tehdään 36 eri maassa, 500 tehtaassa ja 1 133 385 työntekijän voimin. Tästä matka jatkuu 50 eri jakelukeskukseen ja yli 100 000 jälleenmyyjälle.
Alla olevasta linkistä pääset tutustumaan tehtaisiin.
https://manufacturingmap.nikeinc.com
![]() |
Strategia ja vastuullisuus
COVID-19-pandemian aikana Nike totesi myyntinsä kasvaneen 75 % sen omien myyntikanavien kautta. Tämä johti siihen, että yritys alkoi vähentää jälleenmyyjien määrää merkittävästi ja rajoittaa tuotevalikoimaa, jota jälleenmyyjät saivat myydä.
Useat osakeanalyytikot ovat kirjoittaneet kolumneja, joissa he kritisoivat tätä päätöstä ja katsovat sen olleen yksi syy yrityksen viimeaikaiseen heikkoon tulokseen. Heidän mukaansa ihmiset haluavat edelleen kokeilla kenkiä ennen ostamista verkosta, ja jälleenmyyjät toimivat tärkeinä näyteikkunoina Niken tuotteille.
Tässä esimerkiksi Motley Foolin artikkeli Niken 5 vuoden tulevaisuuskatsaus osakkeesta: https://www.fool.com/investing/2024/07/14/where-will-nike-st…
Tästä syystä Nike on pivotoinut direct to consumer -strategiaan.
He ovat ottaneet useita jälleenmyyjiä takaisin yhteistyökumppaneiksi ja avanneet taas tuotevalikoimaa.
Tämän lisäksi yhtiö keskittyy varaston arvojen pienentämiseen sekä sosiaalisen vastuun ja kestävyyden parantamiseen tehdaslokaatioissa.
![]() |
Vastuullisuus
Talousvuoden 2023 vastuullisuustuloksia:
![]() |
Vuoden 2025 päästövähennystavoitteet
Vähentää 70 % absoluuttisia kasvihuonekaasupäästöjä omissa tai käytössä olevissa laitoksissa 100 % uusiutuvan energian ja ajoneuvojen sähköistämisen avulla.
Kaikki avaintoimittajat ovat päästöissä vuoden 2020 tasolla tai sen alle liiketoiminnan kasvusta huolimatta. Uusiutuva energia, energiatehokkuuden parantaminen ja vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöönotto mahdollistavat tämän. Tämä koskee sekä valmistus- että kuljetustoimintoja.
Avaintoimittajiin kuuluu 95 % jalkineiden valmistuksesta, 60 % vaatteista ja asusteista sekä 80 % materiaalien tuotannosta.
Kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 0,5 miljoonaa tonnia lisäämällä ympäristöystävällisiä materiaaleja, kuten polyesteriä, puuvillaa, nahkaa ja kumia. Noin 50 % kaikista materiaaleista on näitä.
![]() |