Skip to content

10 asiaa, jotka logistiikassa muuttuvat lähitulevaisuudessa

Pohdin 10 muutosta, jotka tulevat tuottamaan arvoa kaikille logistiikan sidosryhmille lähitulevaisuudessa.

Voimme tarkastella, kuinka osuvia ennustukseni olivat kesäkuussa 2030.
(Artikkeli on alun perin julkaistu Läpinäkyvää Logistiikkaa -uutiskirjeessä Kesäkuussa 2024.)

10. Energialisä

En usko, että kovin kauan enää edes käytetään termiä polttoainelisä.

Emme tule jatkossa seuraamaan indeksejä, jotka pohjautuvat öljyn markkinahintoihin tai dieselin keskihintaan.

Uskon, että hyvin pian kaikilla on käytössä yleinen energialisä.

Eri energiamuotoja optimoimalla kuljetukset saadaan päästöttömästi ja kustannustehokkaasti perille.

Itse haaveilen, että ylimääräinen lisä siirtyisi uusien energiamuotojen myötä historiaan ja maksettaisiin ainoastaan toimituskustannukset.

9. Microhubit ja yhteisterminaalit

Ruoholahdessa kokeillaan parhaillaan yhteistä lähijakelukeskusta, joka on mielestäni tulevaisuutta koko maassa. Pienemmillä paikkakunnilla runkokuljetukset voisivat tuoda tavarat yhteisterminaaliin, jonka pihalla olisi investoitu latausinfrastruktuuriin ja jota käyttäisivät “viimeisen mailin” jakeluyhtiöt. Tulemme näkemään liikkuvia kuljetusrobotteja, droneja, liikkuvia pakettiautomaatteja, yhteisöpohjaisia kuljetusyrityksiä ja enemmän erilaisia pieniä sähköajoneuvoja.

8. Sosiaalinen vastuu

Työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden mittarit ovat standardoituja ja kaikkien vertailtavissa. Tästä tulee kilpailuetu kun työntekijät etsivät työpaikkaa. 

Ei riitä, että yhtiöillä on auditointistandardit kunnossa tai code of conduct on hyväksytty. Tätä on kyettävä jatkossa seuraamaan tarkemmin ja laatimaan baseline-taso sekä kehitystavoitteet. 
Alihankkijoita käyttävän yrityksen on kyettävä seuraamaan kumppaneidensa toimintaa sekä osoittamaan, että työehtoja noudatetaan ja työstä maksetaan oikeanlaista korvausta. 

7. Ihmisjärvi

Joskus puhuttiin paljon data lake -mallista ja siitä, että dataa pitäisi saada siiloista helposti käytettäväksi.

Näen, että organisaatiomallit ja -roolit tulevat muuttumaan viiden vuoden sisällä. Tällä hetkellä logistiikan muutokset ja regulaatiot muodostavat yrityksissä selvästi siiloja.

Jatkossa omistajuutta ja uusia tavoitteita jalkauttaisiin useille eri yksiköille, eli tietoa ja vastuita hajautettaisiin läpi organisaation.

6. Monipuolinen kuljetuskalusto

Kuljetuksia tilaavien asiakkaiden ja kuljetusyhtiöiden etuna on mahdollisimman monipuolinen kuljetuskalusto. Se mahdollistaa, että oikeisiin työtehtäviin saadaan oikeanlaisia ajoneuvoja.

Esimerkiksi alueellisesti kuljetetaan sähköllä, pidemmät vakioreitit biokaasulla. Jos edellä mainittuja vaihtoehtoja ei voida hyödyntää, muodostetaan yhteistyökumppanuus sellaisen yrityksen kanssa, joka pystyy tarjoamaan sopivan kaluston.

5. Asiakkuuden elinkaaren arvo

Asiakaslähtöinen toiminta korostuu tulevaisuudessa läpi organisaation. Mittareina kaikille tulevat tutuiksi CLV eli asiakkaan elinkaaren arvo ja LTV, joka tarkastelee kaikkien asiakkuuksien keskiarvoa yhtiölle.

Miksi?

  • Yhtiöt ymmärtävät ja tunnistavat arvokkaimmat asiakkaansa.
  • Ne pystyvät tehostamaan toimintaansa ja parantamaan kannattavuuttaan.

Kaikki muutokset, joita yhtiöt tulevat kokemaan, heijastuvat suoraan näihin kahteen mittariin ja herättävät ajatuksia läpi yksiköiden. 

Koko henkilökunnan asia on oppia tuntemaan edes LTV. 

4. IT ja järjestelmät

Yritysten IT-kustannukset kasvavat jatkuvasti, eikä tälle trendille näy loppua. Voittajana tässä kilpailussa selviää yhtiö, joka mahdollistaa helpot integraatiot omiin järjestelmiinsä ja jolla on kyvykkyyttä kokeilla parhaita ratkaisuja ketterästi.

3. Tekoäly

Viittauksena viime uutiskirjeeseen: yritysten tulisi tunnistaa parhaat tavat hyödyntää tekoälyä.

  • Dynaaminen hinnoittelu
  • Dynaaminen reittioptimointi
  • Laadunvarmistus
  • Pakkaaminen
  • Toimitusketjun optimointi ja suunnittelu
  • Automaattinen keräily
  • Järjestelmien ylläpito
  • Ennakoiva huolto
  • Päästöjen vähentäminen ja raportointi

2. Kumppanuudet

Tästä voisin joskus tehdä kokonaan oman uutiskirjeen, kymmenien loistavien esimerkkien perusteella, joita olen saanut todistaa.

Yritykset tulevat pyytämään kumppaneiltaan entistä enemmän tiekarttaa päästöjen vähentämiseen. Jatkumona tähän kumppaneiden tavoitteita tarkastellaan entistä kokonaisvaltaisemmin. Yhteistyöhön valitaan sellainen kumppani, jonka kanssa on sama suunta tulevina vuosina. Tämä tulee nostamaan logistiikan katteita.

Kuljetusyrittäjän on esimerkiksi kannattavaa hankkia sähkö- tai biokaasuajoneuvoja, kun hän saa niiden kautta rakennettua pitkäaikaisia kumppanuuksia.

Tai yritys ja asiakas voivat investoida yhdessä latausasemaan terminaalilla ja asiakkaan päässä. Eli kaupalliset rajapinnat menevät uusiksi ja kumppanuusasetelmat vaativat uudenlaista ajattelua. 

Olemme viime viikkoina lukeneet muitakin loistavia esimerkkejä yhteistyöstä, kuten SSAB & VR tai DHL & ABB.

Uusiutuvan energian hyödyntäminen ja vastuullisuustavoitteet tulevat myös muuttamaan logistiikan myyntitapaa paljon kohdennetummaksi, mikä tulee nostamaan alan arvostusta. 

1. Päästöt

Asiakkaat tietävät tarkasti omat päästönsä todennetun datan perusteella riippumatta siitä, onko kyseessä paketti, lava tai kenkäpari.

Päätöksenteossa punnitaan kykyä toimittaa mahdollisimman tarkkaa dataa – keskiarvojen aika on ohi. Yritykset alkavat pohtia, paljonko heidän CO2-tonninsa maksaa euroissa verrattuna suoritusmuotoon. Yritykset ymmärtävät päästöjen optimoinnin rahallisen merkityksen ja osaavat jo hyödyntää sitä kumppanuuksien kehittämisessä.