Skip to content

Biokaasu – mikä juttu ja miksi siitä pitäisi puhua enemmän?

Tässä artikkelissa haluan syventyä minulle tärkeään aiheeseen, biokaasuun, koska se edistää energiaomavaraisuutta ja edustaa kustannustehokkuutta ja kiertotaloutta parhaimmillaan!
Julkaistu alunperin Läpinäkyvää Logistiikkaa -uutiskirjeessä 8.2.2024.

Reilu vuosi sitten kaipasin lisää haastetta ja sain tehtäväksi ottaa selvää biokaasusta ammattiliikenteen energiamuotona. Muistan pohtineeni, että A2B-kuljetusyhtiöllä on kyseisellä energialla kulkevaa kalustoa, Gasumilta sitä saa, ja päädyin ajattelemaan, mitä sieltä pumpusta oikein tulee, miltä se näyttää?

Kuva: Valio

Mistä biokaasu tulee? 

Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, jota saadaan aikaiseksi orgaanisen materiaalin mädättämisprosessilla. Esimerkiksi ruokajätettä, jätevettä ja maatilojen lantaa hajotetaan hapettomassa ympäristössä. Siitä syntyvä metaani muutetaan biokaasuksi. 

Jäljelle jäävistä aineista saadaan pelloille lannoitetta. Kyseessä on parhaimmillaan kotimaista kiertotaloutta, joka voi mahdollistaa jopa hiilinegatiivisen tuotannon.

LBG on nesteytettyä biokaasua ja soveltuu parhaiten isoimille ajoneuvoyhdistelmille. 
CBG on paineistettua biokaasua, jonka käyttötarkoitus on henkilöautosta isompaan ajoneuvoon, mutta sillä on pienempi kokonaistoimintamatka. 

Ammattiliikenteessä on 460 kaasuautoa. Määrä kasvoi loppuvuodesta 2022 loppuvuoteen 2023 24 prosenttia. SKAL:in tutkimuksen mukaan 19% yrityksistä jotka investoivat kalustoon aikoo sijoittaa kaasuajoneuvoihin.

Näytän teille kolme kuvaa joiden avulla voi ymmärtää, että pärjäämme biokaasulla ja sähköllä vuosikymmenen loppuun asti.

Ensimmäisessä kuvassa näemme biokaasun roolin energiatransitiossa Suomen Kuorma-autoliitto SKAL:in raportista. Toisessa ja kolmannessa kuvassa ovat samat havainnot kalustonvalmistajien Volvon ja Scanian mukaan.

LBG:n heikkoudet ja edut 

Nesteytetyn biokaasun tankkausasemia on toistaiseksi vähemmän, eli on tiedettävä missä kuorma-auto liikkuu seuraavana päivänä. Jälkimarkkina-arvoa on myös kyseenalaistettu ja hankintahinta on kalliimpi.  

Mitkä ne edut sitten ovat? Lähteeni ovat suoraan kalustoa hyödyntäviltä yrityksiltä. Jos kalustolle saa kilometrejä vuodessa vähintään 150 000, bisnescase kääntyy plussalle verrattuna tavalliseen dieseliin. KYLLÄ, verrattuna perinteiseen dieseliin, mutta saat 90% päästövähenemän! Luulisi, että sillä saisi etua kuljetuksien myynnissäkin. Biokaasu on energiana edullisempaa kuin diesel, puhumattakaan HVO:sta, joka voi olla jopa 20 senttiä kalliimpaa litralta perinteiseen verrattuna. 

Yrityksien palautteiden mukaisesti range on liikkunut parhaimmillaan 650 km:n ja 1000 km:n välillä. Kulutuksia kysellessäni olen saanut vastaukseksi merkistä riippuen 23 kiloa – 40 kiloa per 100 km. 

Monen suusta olen kuullut, ettei “dieselvehkeitä enää hankita”. 
Yritykset ovat niin ikään keskittäneet myyntifokustaan viiden vuoden sopimuksiin vakioreiteille, jolloin jälkimarkkina-arvolla ei ole väliä. 

Ajattele, että pystyisit tarjoamaan asiakkaallesi sopimusta kiinteään hintaan viideksi vuodeksi 90% päästövähenemällä. 

Toinen puoli on ettei kovin moni tiedä tätä optiota, vaikkakin sitä hyödyntävät niin Suomen valtion yhtiöt kuin isot yrityksetkin, jotka suosivat tätä käyttövoimamurrosta helpotuksena vihreään siirtymään.

Kalustoa Suomessa myyvät Volvo, Scania ja Iveco. 
Tällä hetkellä suurimmat painot mahdollistaa Volvon 500-heppainen, joka kuljettaa 75 tonnin kokonaispainon. Pikkuhiljaa alkaa myös löytyä käytettyäkin kalustoa. 

Itse nesteytettyä biokaasua myy esimerkiksi Gasum, ja St1. Useita muitakin biokaasuhankkeita on Suomessa käynnissä. 

Kiteytyksenä: biokaasu on valttikortti kustannustehokkaalle ja ympäristöystävälliselle liiketoiminnalle. 

Kuva: Scania