Skip to content

Toimitusketjun 10 suurinta globaalia uhkaa

Muutos on pysyvää ja tietyllä tapaa pitää mielen virkeänä.
Tänään halusin pohtia suurimpia koko maailmaan vaikuttavia riskejä, jotka voisivat lamaannuttaa toimitusketjun hallinnan. Eli lyhyesti tulet lukemaan 10 konkreettisesta uhkasta, jotka voivat vaikuttaa yrityksesi toimintaan.

10. Kyberuhka


Joka viikko uutisissa kerrotaan tietokoneviruksista, palvelunestohyökkäyksistä ja haittaohjelmista.

Tiesitkö, että ransomware-ohjelma lamaannutti Yhdysvaltojen suurimman öljytuotteiden putkiston vuonna 2021?

Työskentelin itse logistiikan myyjänä, kun ukrainalaisen tullausohjelman kautta pääsi leviämään maailmanlaajuinen virus Petya.
Kaikki pysähtyi hetkeksi ja toimitusketjun hallinta oli olematonta.
Positiivista oli, että esimerkiksi kyseinen yhtiö oli jo parissa päivässä täysin toimintakykyinen. Faksi lauloi, uutta kalustoa ostettiin kaupasta ja rahtikirjoja täytettiin käsin.

Luin kyberuhkasta tätä tehdessäni myös Ylen artikkelin, jossa lehtori Moilanen nosti Suomen pahimmaksi skenaarioksi hyökkäyksen sähköverkkoihimme.

Hyviä tapoja varautua ovat ihmisten kouluttaminen tunnistamaan uhkat ja tekemään tarvittavat toimenpiteet, sekä tietoturvan parantaminen ja alan ammattilaisten konsultointi.

9. Ilmastonmuutos

Säällä on väliä ja varsinkin äärimmäiset sääilmiöt ovat lisääntyneet. 

Yhdysvalloissa miljardin dollarin vahingot tuottavia sääilmiöitä tapahtuu keskimäärin joka kolmas viikko.

Esimerkiksi viime vuonna Panaman kanavan kuivuus johti siihen, että alusten päivittäistä määrää vähennettiin normaalista, mikä taas johti kuljetushintojen nousuun. Täällä Euroopassa Rein-joen pinta on myös ollut muutaman kerran jo uhkaavan alhaalla.

Kuivuuden lisäksi hurrikaanit, tulvat, rankkasateet, kuumuus, maanjäristykset ja elinympäristömme lämpeneminen johtavat täysin uudenlaisiin skenaarioihin, joihin on varauduttava.

Kaikkein koviten tämä tulee iskemään tulevaisuudessa maatalouteen. 
Varautumista voi tehdä näyttämällä esimerkkiä ympäristövastuullisuudessa. Toimituskumppaneilta voi tiedustella heidän varautumissuunnitelmistaan ja tuotantoa voi hajauttaa.

Alla havainnekuva Euroopan muutoksista. 


8. Energiamarkkinat

Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että energiamarkkinoiden hintojen vaihtelut, AdBlue-hamstraus sekä kaasun ja sähkön hintojen muutokset ovat tuottaneet yllättäviä muutoksia tuotantoon, logistiikkaan ja yritysten talouteen.

Energiamarkkinoiden hintavaihtelut johtuvat usein monimutkaisista tekijöistä, joita on vaikea ennustaa. Energiavarautumiseen on hyvä olla varasuunnitelma, monipuolinen kalusto, ketteryyttä tuovat sopimukset ja erilaisia suojausmekanismeja, sillä markkinat tulevat varmasti muuttumaan eri hyödykkeissä monta kertaa.

Ei ole olemassa hopealuotia, vaan monipuolisuus ja kumppaneiden kanssa tällaisista aiheista keskusteleminen on tärkeintä.

7. Poliittinen ilmapiiri

Ukrainan sota, Huthikapinalliset Jemenissä, presidentinvaalit Yhdysvalloissa, äärioikeiston suosion kasvaminen ja jatkuva maailmanlaajuinen ahneus ovat vääjäämättä myrkkyä toimitusketjuille.

Tämän lisäksi Yhdysvallat, EU ja Kiina käyvät kauppasotaa esimerkiksi sähköautojen tuonnissa ja halpatavarasta.

Odotettavissa on energian hinnan vaihteluita, saatavuusongelmia ja uudenlaisia haasteita logistiikassa.

Varautumisvinkkinä voisi antaa, että seuraa tarkasti muutoksia ja hanki paikallisia tietolähteitä, jotka kertovat bisneksellesi tärkeimmät asiat riippuen omasta asemastasi markkinoilla. Mielestäni myös hajauttaminen ja joustavat toimitusketjut toimivat hyvin.

Esimerkiksi Nike ja Apple siirtävät pikkuhiljaa enenevässä määrin tuotantoaan Kiinasta muualle Aasiaan.

6. Sääntely

Sääntely aiheuttaa harmaita hiuksia erityisesti silloin, kun asioita on aina tehty tietyllä tavalla ja yhtäkkiä pitäisi muuttaa toimintatapoja, varsinkin jos muutos tulee yllätyksenä.

Eri maiden hallitukset voivat asettaa uusia sääntöjä ja vaatimuksia, jotka vaikuttavat tuotantoon, kaupankäyntiin ja jakeluun.

Tiukentuvat ympäristöstandardit sekä tieto- ja dataturvasäännökset voivat merkittävästi vaikuttaa yrityksen normaaliin arkeen. Näitä tietoja ei ole todellakaan helppo seurata ajantasaisesti.

Brexit oli kansainvälisesti oma shownsa, mutta kotimaassa yksikään kuljetusliike ei ymmärtänyt alussa jakeluvelvoitteen vaikutusta polttoaineen hintoihin. Epäjohdonmukaisuus on yleistä ja se vaikeuttaa merkittävästi yritysten investointeja ja siirtymävaiheita.

Lähtisin tunnistamaan tärkeimmät valtiot ja kanavat, joiden kautta tulevista muutoksista tiedotetaan. Ottaisin asian puheeksi säännöllisesti kumppanien ja alalla toimivien ihmisten kanssa.

Todennäköisesti suurlähetystöt ja erilaiset järjestöt auttavat myös mielellään.

5. Pandemia

Tästä esimerkkinä on COVID-19-pandemia, joka laittoi koko maailman ja ihmisten rutiinit kokonaan uusiksi, ja tällä hetkellä taidetaan uutisoida apinarokosta.

Verkkokauppoja syntyi kuin sieniä sateella ja valmistusta siirrettiin ketterästi pois Kiinasta. Pandemioiden vaikutukset läpi historian ovat olleet merkittäviä. Tuotantolaitoksia on siirretty tai suljettu ja työvoiman saaminen on ollut vaikeaa tietyissä maissa.

Pandemiat ovat osoittautuneet erittäin tuhoisiksi globaaleille toimitusketjuille. Ne voivat aiheuttaa laajoja häiriöitä tuotannossa ja logistiikassa, mikä vaatii yrityksiltä erityistä varautumista.

Ernst & Youngin tutkimuksen perusteella vastaajista ainoastaan 2 % oli varautunut pandemiaan, kun 72 % vastaajien yrityksistä koki negatiivisia vaikutuksia. Suurimmat haasteet olivat toimitusketjun hallinnassa!

Osana varautumista voi tehdä alustavan suunnitelman tai ottaa tämä osaksi jotain toista varautumisstrategiaa. Yksinkertainen malli on monipuolistaa kumppaniverkostoa.

4. Kriittisten materiaalien niukkuus

Resurssipula ja materiaalien saatavuus ovat merkittäviä riskejä toimitusketjuille. Esimerkkeinä ovat teollisuuden ja lentoteollisuuden varaosat, puolijohteet, kriittiset metallit sekä monet muut materiaalit, joiden saatavuus voi olla haasteellista.

Boeing on investoinut 4 miljardia dollaria parantaakseen toimitusketjuaan ja he asentavat jälkikäteen osia koneisiin. (Jep, katson tarkasti, etten lennä Boeingilla lähitulevaisuudessa.)

Pandemian aikana alkanutpuolijohteiden puute vaikuttaa edelleen globaalissa teollisuudessa.

Nyt ajankohtaisia ovat sähköistymisen kiihtyessä litium ja koboltti sekä se kuinka rajallisten raaka-aineiden riittävyys todellisuudessa vastaa kulutusta.

Tässäkin on tärkeää, että yrityksellä on olemassa suuntaa antava “plan B”.

3. Maahanmuutto

Otetaan jälleen esimerkiksi Brexit, joka toi esille karun faktan, että oli työtehtäviä, joita britit eivät suostuneet tekemään, vaan työvoima oli tullut Itä- ja Keski-Euroopasta. Samanlaisia tilanteita on Yhdysvalloissa, ja onhan meillä Suomessakin pulaa hyvistä työntekijöistä.

Pidän merkittävänä oivalluksena, että rajojemme ulkopuolella saattaa olla fiksumpia ja parempia työntekijöitä, jotka voivat mahdollistaa yhteiskunnassamme paremman tuottavuuden.

Tähän on ehkä paras lääke, että alan ja yrityksen kiinnostavuus on korkea työmarkkinoilla Suomessa ja rajojen ulkopuolella.

2. Teknologia on myös uhka

Skynet tulee… ei sentään, mutta jos yritys ei pysy nopean kehityksen vauhdissa, se voi menettää kilpailukykynsä. Uusien teknologioiden tehokas hyödyntäminen on suositeltavaa, mutta kriittisintä on pohtia niiden vaikutuksia omaan liiketoimintaan.

Muistatko sen tarinan Kodakista tai vaikkapa Nokiasta? Ei avata haavoja enempää.

Parhaimpana lääkkeenä tähän ovat uteliaisuus asiakkaista, kilpailijoista ja alasta sekä kyky pysähtyä ajattelemaan. Tämän pohjalta tehdyt päätökset on sitten toteutettava.

1. Solidaarisuus

“Solidaarisuus (lat. in solidum) tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan. Käsite ei rajoitu ainoastaan toistensa lähellä oleviin ihmisiin, vaan sillä voidaan tarkoittaa jopa maailmanlaajuista kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan.” Wikipedia 

Ollessamme globaalin energiahaasteen äärellä mikään ei ole tärkeämpää kuin solidaarisuuden kehittäminen. Luoda kulttuuria joka ymmärtää, että ilman yhteistyötä ei ole mitään kestävää kohta jäljellä. 

Logistiikassa tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työntekijöiden oikeudet on turvattu ja tuotantoketju on mahdollisimman kestävä sekä vastuullinen.